επίθυμο


Το επίθυμο ή κουσκούτα (επιστ. ονομασία Cuscuta spp. είναι παρασιτικό φυτό χωρίς φύλλα.

Είναι ευρύτατα διαδεδομένο ζιζάνιο. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 11 είδη επίθυμου, που προσβάλουν κυρίως τον καπνό, τη μηδική, τα ζαχαρότευτλα και λιγότερο καλλιέργειες λαχανικών. Πρόκειται για παρασιτικό ζιζάνιο, που αναπτύσσεται εις βάρος των καλλιεργούμενων φυτών, από τα οποία προσλαμβάνει νερό και θρεπτικά συστατικά.

Gallery Thumb I

Επίθυμο

Επίθυμο (cuscuta spp.) πηγή εικόνας: wikipedia

Η κουσκούτα αποτελεί δυσκολοεξόντωτο ζιζάνιο. Οι σπόροι της μπορεί να φυτρώνουν σε όλη τη διάρκεια του έτους ή να παραμένουν στο μολυσμένο χωράφι επί σειρά ετών και να φυτρώνουν σταδιακά, ανάλογα με το επίπεδο του λήθαργού τους. Η προσβολή στο χωράφι εμφανίζεται συνήθως κατά κηλίδες και μπορεί να "πνίξει" κυριολεκτικά την καλλιέργεια.

Οι βλαστοί είναι λεπτοί σαν νήματα, λείοι, διακλαδισμένοι, σκούρου κίτρινου χρώματος και αναρριχώμενοι. Φέρουν ριζόμορφους μυζητήρες. Αντί για φύλλα φέρουν μικρά λέπια. Τα άνθη είναι λευκορόδινα και σχηματίζονται στις μασχάλες των λεπίων. Τα νεάρα φυτά αναρριχώνται με κυκλικές κινήσεις μέχρι να συναντήσουν το καλλιεργούμενο φυτοξενιστή. Σχηματίζουν τους μυζητήρες και προσκολλώνται στους βλαστούς του. Στη συνέχεια το κάτω τμήμα της κουσκούτας ξηραίνεται και παραμένει επάνω στο καλλιεργούμενο φυτό ζώντας από αυτό ως παράσιτο. Τα νεαρά φυτά μπορούν να ζήσουν χωρίς ξενιστή 10-20 ημέρες και να φθάσουν ύψος 8 εκ. Αν δεν συναντήσουν φυτό-ξενιστή πεθαίνουν. Η ρίζα τους είναι πασσαλώδης και βαθιά.


 

Αν και σαν ζιζάνιο είναι δύσκολο να το εξοντώσεις, μπορούμε εμπνευσμένοι από τις αδηφάγες ιδιότητές της να χρησιμοποιήσουμε την ιδιαιτερότητά της να "πνίγει" και να σκεπάζει ότι βάλει στόχο.  Σε έναν διαφορετικό κόσμο όπου που θα τη χρησιμοποιήσουμε, αυτή δεν θα βλάπτει, αλλά θα αναδεικνύει ότι "αγκαλιάζει". Καθώς απλώνεται προς κάθε κατεύθυνση θα σκιαγραφεί κάθε περιοχή που θέλουμε να αναδείξουμε.

Υλοποίηση με χρήση της γλώσσας Processing με χρήση διανυσμάτων στο επίπεδο για προσομοίωση των χαρακτηριστικών της. 

 

Gallery Thumb I

Φλώρινα

κτίρια στο ποτάμι

Gallery Thumb I

Φλώρινα

κτίρια στο ποτάμι

Gallery Thumb I

Φλώρινα

κτίρια στο ποτάμι

Gallery Thumb I

Πορτραίτα

πειραματισμοί με πορτραίτα

Gallery Thumb I

Πορτραίτα

πειραματισμοί με πορτραίτα

Gallery Thumb I

Πορτραίτα

πειραματισμοί με πορτραίτα

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.